2013. július 16., kedd

Előre megtervezett volt e a Kúria döntése?

Közeleg 2014 – újra vezetőket választ magának a magyar újabb 4 évre. Ez a periodikusan visszatérő időpont mindig megbolondítja, aktivizálja a politikusainkat: olyan emberek tűnnek elő a semmiből, akikről azt sem tudtuk hogy léteznek, azok pedig akik még reflektorfényben is vannak kezdenek hiperaktívvá válni. Mi egyszerű halandók onnan tudhatjuk, hogy lassan megint évforduló jön, hogy
1.      Emelkednek a nyugdíjak (vagy a low cost verzióban csak ígéret van rá)
2.      Megint beígérik a pedagógusoknak az extra pénzt (természetesen megint nem emelik)
3.      Illetve hirtelen, minden előjel nélkül megváltozik bizonyos csoportok álláspontja egy adott témával kapcsolatban, vagy hipp-hopp kiállnak valami addig agyonhallgatott dolog mellé (természetesen ezek mögött a dolgok mögött jelentős mennyiségű választópolgár áll)
Történt egyszer egy messzi-messzi királyságban, hogy a rabigában sanyargó nép megunva királyuk illetve az ő engedélyével és beleegyezésével garázdálkodó kalmárok (nevezzük őket bankoknak) kizsákmányoló viselkedését, bírósághoz fordultak jogorvoslatért az őket ért igazságtalanságok kivizsgálása végett. A helyi Döbrögi, és a másodfokú Döbrögi is fittyet hányt a király szavára és megértve az egyszerű emberek panaszát nekik adtak igazat. Ám a kalmárokra kimért botütések foganatosítása előtt azok a kancelláriához (kúria) szaladtak, mert nem akarták a hátsójukat fizikai atrocitás tárgyává tenni, hogy ugyan vizsgálják meg ők is a parasztok panaszát: az nem lehet, hogy nem nekik van igazuk és a végén még kiporolják őket. A kancellári kicsit berezelt ettől, hiszen egyik oldalon ott volt a sok feldühödött paraszt (akiknek végül is igazat lehetne adni), míg a másik oldalon ott vannak a kalmárok, akik királyuk hallgatólagos engedélyével tették, amit tettek. Nagy dilemma volt ez a kancelláriának, ám szerencsére még a döntésük meghozatala előtt levelet küldött nekik a kincstárnok (Szász K.), hogy bizony jól gondolják meg a döntést, mert egy rossz döntéssel (súgok: parasztok nyernek) biza kiürülhet a kincstár, és akkor jaj a jussuknak…
Elmerengett hát a Kancellária, végül több nap gondolkodás után egy picit a kalmárok javára ítélt, sok dologban pedig diplomatikusan nem foglalt állást. Ekkor a legnagyobb meglepetésre úgy a király, mint annak az udvari bolondja kiálltak a nép elé és azt mondották: nincs mitől félnetek, ez a döntés arcpirító, nem lett volna szabad a kancelláriának így döntenie. Ebben a királyságban az a legfontosabb, hogy a nép (az istenadta nép) minél jobban éljen, ezért a király megígérte nekik, hogy amint összeül a kerekasztal lovagjaival tanácskozni megoldást talál a kalmárok eddigi viselkedésére és kártalanít minden alattvalót. Az udvari bolond még ennél is tovább ment: már-már szándékossággal vádolta meg a kalmárokat.
Kicsit komolyra fordítva a szót, nekem ez gyanús: évekig nem történik semmi, majd alig egy évvel a következő választások előtt születik egy bírósági döntés, majd a kúriához kerül az ügy. A kúria, mint tudjuk, független szervezet, amelynek egy döntés törvényességét, nem pedig annak nemzetgazdasági-, társadalmi hatásait kell vizsgálnia. Ennek ellenére repül egy levél a PSZÁF-töl (akinek egyébként az elmúlt 15-20 évben felügyelnie kellett volna többek között a devizahitelezést is), hogy jaj kedves kúria jól gondold meg mit döntessz, mert a végén te leszel a felelős az ország csődjéért… Erre nem lehet mit mondani, pláne úgy, hogy azért minden döntéshozó szervezetnél fellelhető erős fideszes kötődés, hisz ők ültették az embereiket oda. A kúria döntött, ahogy döntött, majd azonnal reagált rá a miniszterelnök és Arogán Antal is. Viktor szégyenletesnek nevezte a döntést és Szász levelét, Rogán pedig nem átallta hibás terméknek nevezni ezeket a hiteleket.
Nekem ez az egész picit mesterkéltnek tűnik, túl sok véletlen dolog esik egybe, de nekik legyen mondva, ha tényleg megcsinálják azt, amit a horvátok, hogy a felvétel napján érvényes árfolyamon visszaváltatják a hiteleket forintra és egy jelképes kamattal (pl. alapkamat +1-2% ) elszámoltatják a bankokat, akkor tuti megint 2/3-uk lesz. Ezzel a manőverrel egyszer megszabadítanak 100-150.000 családot a létbizonytalanságtól és egyszerre képeznek a semmiből egy jelentősebb vásárlóképes keresletet, ami felpörgetheti a kiskereskedelmi egységeket, hisz ezzel jelentős mennyiségű pénz kerülhet vissza a gazdasági körforgásba. A kérdés az, hogy a mi adónkból a válság idején erőteljesen megsegített bankok hogyan reagálnak majd erre, de ha azt meghúzza a fidesz, akkor lesz újabb 4 éve, hogy kiengesztelje a bankokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése